top of page

«InDONNAtiόn» Βιογραφικό

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «InDONNAtiόn» δημιουργήθηκε το 2012 από τον καταξιωμένο μαέστρο Δημήτρη Κτιστάκη και απαρτίζεται από μονωδούς και επαγγελματίες μουσικούς. Βοηθός μαέστρου και πιανίστα της χορωδίας είναι η εξαιρετική και διακεκριμένη μουσικός Φρόσω Αστ. Κτιστάκη η οποία συμμετέχει και ως χορωδός. Το όνομα «InDONNAtiόn» αποτελεί λογοπαίγνιο του μουσικού όρου Intonation (τονικότητα του ήχου) και της λέξης Donna (γυναίκα). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συνόλου είναι η πρωτότυπη χορογραφημένη προσέγγιση της χορωδιακής μουσικής με μοναδικό συνδυασμό κίνησης και ήχου. Η επιμέλεια της κίνησης ανήκει στις ταλαντούχες χορογράφους Φαίη Σούκου και Ελένη Μάρκου. Από το 2016, «InDONNAtiόn» λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Η «InDONNAtiόn» φιλοδοξεί να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στο χορωδιακό τραγούδι αναδεικνύοντας τη δυναμική που προκύπτει μέσα από συνεργασίες. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες από διαφορετικούς κλάδους και περιβάλλοντα και μέσω της χορογραφημένης κίνησης αναδεικνύει το χορωδιακό τραγούδι σε ένα νέο είδος. Οι παραστάσεις χαρακτηρίζονται από άψογη ερμηνεία και υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο σε απαιτητικό ρεπερτόριο.

Το ρεπερτόριο ποικίλει και εκτείνεται από παραδοσιακά τραγούδια σε κλασσικό ρεπερτόριο, pop, rock, gospel, jazz, spirituals καθώς και συνθέσεις που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για τη χορωδία από συνθέτες όπως ο Χρήστος Σαμαράς. Ο εγνωσμένης αξίας συνθέτης έγραψε το “Pater Noster” αποκλειστικά για την «InDONNAtiόn», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών της Interkultur τον Οκτώβριο του 2016 στην Κέρκυρα. Το 2018 ο μαέστρος της χορωδίας Δημήτρης Κτιστάκης επεξεργάστηκε για την «InDONNAtiόn» το μουσικό σήμα της Eurovision – σύνθεσης του Marc-Antoine Charpentier – και το οποίο παρουσίασε το γυναικείο φωνητικό σχήμα σε πανελλήνια μετάδοση στην παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής της Eurovision το 2018.

Η χορωδία έχει επανειλημμένως προσκληθεί από την Κρατική Τηλεόραση να παρουσιάσει χορογραφημένο ρεπερτόριο (DUO FINA, “του νερού τα παραμύθια…» κλπ). Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών (2012-2018), η «InDONNAtion» έχει εμφανιστεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες όπως: Ιόνιος Ακαδημία της Κέρκυρας, Φεστιβάλ Σίφνου, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας κλπ. Έχει συνεργαστεί με ποικίλα επιτυχημένα μουσικά σχήματα όπως η χορωδία του Lexington High School των ΗΠΑ, η Opera Chaotique, Μικτή χορωδία της ΕΡΤ, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Λάρισας, Μουσικός Σύλλογος Λάρισας κλπ. Επιπλέον, η «InDONNAtiόn» συμμετέχει σε τοπικές διοργανώσεις και εορτασμούς ενώ σταθερά υποστηρίζει πρωτοβουλίες και φορείς κοινωνικού χαρακτήρα (Κέντρο Αποκατάστασης Animus, Θεσσαλικό Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή», ετήσιο Αντικαρκινικό Συνέδριο, εγκαίνια Διαχρονικού Μουσείου, δράσεις της Περιφέρειας κλπ).

Μέσα από τη δραστηριοποίησή της η «InDONNAtiόn» λαμβάνει διεθνή αναγνώριση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γυναικείο φωνητικό σχήμα έχει επιτυχώς συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ χορωδιών επιτυγχάνοντας κορυφαίες διακρίσεις. Τον Οκτώβριο του 2015 στην Καλαμάτα η «InDONNAtiόn» απέσπασε Χρυσό Βραβείο ενώ τον Οκτώβριο του 2016 κέρδισε Χρυσό Βραβείο και 1η θέση στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών της INTERKULTUR. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στις ελληνικές χορωδίες που συμμετείχαν όλων των κατηγοριών του διαγωνισμού. Αυτή η επιτυχία, της έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών στη Ρίγα της Λετονίας το 2017 όπου και εκεί έλαβε χρυσό βραβείο . Το 2018 η «InDONNAtiόn» συμμετείχε στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών και Φεστιβάλ Beira, στην Πορτογαλία όπου έλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία της με την υψηλότερη βαθμολογία ενώ απέσπασε και το Grand Prize στον τελικό του Διαγωνισμού.

Η «InDONNAtiόn» έχει συνεργαστεί επιτυχώς με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών και με αποτέλεσμα να δημιουργεί διαρκή συνθήκη εξωστρέφειας ενώ φέρνει το χορωδιακό τραγούδι σε ένα νέο επίπεδο. Το γυναικείο φωνητικό σχήμα έχει συνεργαστεί με κλασσικές ορχήστρες, επαγγελματίες κλασσικού και σύγχρονου χορού, parkour performers, μουσικούς από τους χώρους της jazz, της rock και της soul κλπ.

IMG_5300
Music
bottom of page